Σελιδοποίηση στον υπολογιστή και χειροποίητη βιβλιοδεσία

 
Όταν ξεκίνησα να γράφω τις μικρές μου νουβέλες, http://el.wikipedia.org/wiki/Νουβέλα  πέρασα πολλές ώρες... μέρες... πολλούς μήνες... ψάχνοντας να βρω τον τρόπο να τις κάνω βιβλία. Πως θα τα τύπωνα μόνη μου από τον υπολογιστή μου και πως θα τα έφτιαχνα σαν τα βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Η αυτοέκδοση http://jhpublish4.blogspot.gr/ το 2002, δεν υπήρχε και ότι ήθελα να κάνω έπρεπε να το κάνω μόνη μου, καθώς οι εκδοτικοί οίκοι, εκτός του ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να απορρίψει το βιβλίο, έβαζαν και σαν όρο οι σελίδες να είναι πάνω από 200 σε Α4, πράγμα που εγώ μετά βίας έφτανα τις 50. Αλλά είχα την φιλοδοξία να δω τις νουβέλες μου τυπωμένες και δημοσιοποιημένες και άρχισα την αναζήτηση προς τη λύση. Τότε "ιδρύθηκε" το Jolly' novel studio, το δικό μου studio, print on demand, δηλαδή, της εκτύπωσης κατόπιν ζήτησης.



Το Word είχε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμουν για να φτιάξω πρώτα τις σελίδες στο κείμενο μου.

Τα βιβλία αποτελούνται από δεσμίδες σελίδων. Αναλόγως πόσες σελίδες έχει ένα βιβλίο, μπορεί να έχει από τέσσερις και πάνω δεσμίδες. Σελιδοποιώντας τις νουβέλες μου, των 40 ή 50 σελίδων, για να τις προσαρμόσω στις διαστάσεις ενός βιβλίου 20,5 Χ 14,5 (σε ίντσες 8 Χ 5,5), δημιουργούσα 116 σελίδες, υπολογίζοντας και το εξώφυλλο και κάποιες σελίδες στο τέλος του βιβλίου για το βιογραφικό και την περίληψη. Σ' αυτό τον αριθμό σελίδων έπρεπε να φτιάξω τέσσερις δεσμίδες.


 Ένα φύλλο Α4, δημιουργεί τέσσερις σελίδες. Όταν διπλωθούν  επτά φύλλα μαζί στη μέση, δημιουργούν μια δεσμίδα από φύλλα βιβλίου, τα οποία μας δίνουν 28 σελίδες. Υπολογίζω ότι:
1/ το πρώτο φύλλο, της δεσμίδας μένει απαραίτητα κενό, γιατί στη βιβλιοδεσία το κολλάω στο εξώφυλλο (ένα έτοιμο βιβλίο με χοντρό εξώφυλλο π.χ. μια εγκυκλοπαίδεια, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις αυτό που γράφω).
2/ το δεύτερο φύλλο μένει επίσης κενό και οι τίτλοι του βιβλίου αρχίζουν από το τρίτο φύλλο, δηλαδή την πέμπτη σελίδα, καθώς είπαμε ότι προσμετρούνται  και τα εξώφυλλα.
Η αρίθμηση των σελίδων σε μια τέτοια βιβλιοδεσία, μπορεί να σου φανεί περίεργη, αλλά έχει μια λογική ακολουθία.
 Έφτιαξα έναν πίνακα, θέλοντας να βοηθηθώ καλύτερα. Στον πίνακα θα δεις τους αριθμούς των σελίδων, όπως θα τυπωθούν.
 Το φύλλο Α4 όταν διπλωθεί στη μέση θα δημιουργήσει τέσσερις σελίδες, του εξωφύλλου, όπου η πρώτη και η δεύτερη είναι κενές και δυο τυπωμένες με αρίθμηση 27 και 28 καθώς αυτό το φύλλο είναι το πρώτο από την δεσμίδα. Οι εικόνες πάνω αριστερά, νομίζω ότι βοηθάνε αρκετά.
Το δεύτερο φύλλο Α4 όταν διπλωθεί στη μέση θα μας δώσει τις επόμενες τέσσερις σελίδες, όπου οι δυο πρώτες μένουν κενές και οι επόμενες αριθμούνται με τους αριθμούς 25 και 26, καθώς αυτό είναι το δεύτερο φύλλο της δέσμης.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ 7 ΦΥΛΛΑ Α4, ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΙΠΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ 1 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ.
Πάμε να δημιουργήσουμε τη σελιδοποίηση. Για να μη χάσεις το κείμενο σου, πριν απ' όλα, κάνε μερικά αντίγραφα για να κάνεις τις μετατροπές που θέλεις χωρίς να φοβάσαι μήπως χάσεις ότι έγραψες.

Πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, πρέπει να προσθέσεις σελίδες, για να δημιουργηθούν οι κενές σελίδες για τη βιβλιοδεσία και για τους τίτλους.
Στην καρτέλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ επιλέγεις ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ πέντε φορές. Έτσι θα προσθέσεις πέντε φύλλα Α4 και θα τα αφήσεις κενά.

Στη ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕΛΙΔΑΣ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ, επιλέγεις στην καρτέλα που θα ανοίξει, στο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ τον ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ και στο ΣΕΛΙΔΕΣ τα ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ.
Αυτή η ενέργεια θα μετατρέψει το κείμενο σου από σελίδες κάθετες Α4, σε οριζόντιες.
Στη ίδια καρτέλα θα επιλέξεις στα ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ - ΕΠΑΝΩ 3,6 - ΚΑΤΩ 3 - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 17,4 και ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ 2,5.

 
Το κείμενο σου θα συγκεντρωθεί στη μια πλευρά της σελίδας και καθώς έχεις επιλέξει τις αντικριστές σελίδες το Word έφτιαξε τις σελίδες σε μονές και ζυγές. Το αποθηκεύεις για να μη χαθεί αυτή η μορφή και προχωράς στην υπόλοιπη μορφοποίηση.
 

Εάν δεν έχεις φτιάξει εσοχές στις παραγράφους σου, μπορείς να τις φτιάξεις τώρα. Αυτό μπορείς να το κάνεις από την αρχή, πριν ακόμα ξεκινήσεις να γράφεις. Θα επιλέξεις όλο το κείμενο σου και στη ΚΕΝΤΡΙΚΗ καρτέλα, στη ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ, θα το στοιχίσεις σε ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΙΣΗ όπως στη φωτογραφία πάνω αριστερά και στο τοξάκι της παραγράφου, στη καρτέλα που θα ανοίξει (φωτογραφία πάνω δεξιά) στο ΕΣΟΧΕΣ - ΕΙΔΙΚΗ θα επιλέξεις ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ και στο ΚΑΤΑ θα διαλέξεις πόσο μέσα θέλεις τις παραγράφους σου. Το αποθηκεύεις ξανά.
Η ΣΥΧΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΩΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ.

Η πλήρη στοίχιση θα σου δώσει ένα κείμενο με τα περιθώρια του ολόισια, αλλά πολλά κενά στη μέση κάθε σειράς.
Έτσι, πρέπει να χωρίσεις ορισμένες λέξεις για να μικρύνεις τα κενά, π.χ. στη λέξη "μουσουλμάνοι", τοποθετείς τον κέρσορα ανάμεσα σε κάποια γράμματα, επιλέγοντας τη συλλαβή που θέλεις να χωρίσεις, πατάς στο πληκτρολόγιο την παύλα (-) και αυτόματα η μισή λέξη καλύπτει το κενό της προηγούμενης σειράς.
Αν δεν το καλύψει σημαίνει ότι δεν υπάρχει το ανάλογο περιθώριο για να χωρέσει τόσα γράμματα και επιλέγεις λιγότερα. Αυτό πρέπει να το κάνεις σε όλο το βιβλίο!

 


Μετά φτιάχνεις τις κεφαλίδες, όπου θα αναφέρουν τον τίτλο του βιβλίου στις μονές σελίδες και τον συγγραφέα στις ζυγές, τα οποία θα τα γράψεις εσύ φυσικά και τα υποσέλιδα όπου αναγράφονται οι αριθμοί των σελίδων.

 

Στην καρτέλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ, επιλέγεις ΚΕΦΑΛΙΔΑ κι αφού ενεργοποιηθεί γράφεις τα παραπάνω. Στο ΥΠΟΣΕΛΙΔΟ, αφού ενεργοποιηθεί γράφεις τον αριθμό σελίδας. Να έχεις υπόψη σου ότι το εξώφυλλο αριθμείται με το 1 και 2.
Οι αριθμοί σελίδας δεν θα εμφανίζονται σε όλες τις σελίδες κι επειδή δεν πρέπει να φαίνονται, πρέπει να τις καλύψεις.




Γι αυτό επιλέγουμε από την καρτέλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ το ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ σχήμα και το δημιουργείς πάνω από τον αριθμό. Στην ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ που θα εμφανισθεί, στο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΧΗΜΑΤΟΣ επιλέγεις ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ. Αν εξακολουθεί να φαίνεται ο αριθμός, στη ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ επιλέγεις στο ΓΕΜΙΣΜΑ ΣΧΗΜΑΤΟΣ το λευκό. Όταν πατήσεις με το ποντίκι οπουδήποτε πάνω στη σελίδα σου (για να απενεργοποιηθεί το σχήμα) θα δεις τον αριθμό σου καλυμμένο. Κατ' αυτό το τρόπο καλύπτεις όλους τους αριθμούς που θέλεις.
 


Με τις πρόσθετες σελίδες, το κείμενο σου πρέπει να ξεκινάει από την 11, δηλαδή το 6ο οριζόντιο φύλλο Α4. Στις σελίδες 5, 6, 7, 9, θα μπουν οι τίτλοι και το ISBN http://idiokthths.blogspot.gr/ .
Μπορείς να γράψεις απλά το τίτλο και τον συγγραφέα, καθώς και τη χρονολογία έκδοσης, ή όλ' αυτά να τα φτιάξεις στη καρτέλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ με το WORDART .
Κάνε δοκιμές!
Στις σελίδες των τίτλων συνήθως δεν φαίνονται οι αριθμοί σελίδων. Κάλυψε τους όπως περιγράφω παραπάνω.

Στη σελίδα 6, πίσω απ' το τίτλο, θα αναγράψεις το ISBN που θα έχεις προμηθευτεί απ' τη Εθνική βιβλιοθήκη και τις απαγορεύσεις του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία.
Στην απέναντι σελίδα 7, θα γράψεις δικές σου σημειώσεις, π.χ.... οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική... κλπ.
Όταν οι σελίδες τυπωθούν θα φαίνονται όπως παραπλεύρως.
Ενδέχεται η προηγούμενη κάλυψη των αριθμών των σελίδων να φύγει από την θέση της, λόγω τοποθέτησης των τίτλων.
Πρέπει να ελέγξεις το βιβλίο ξανά, πριν το τυπώσεις.

Το ISBN θα το προμηθευτείς από τη Εθνική βιβλιοθήκη μόλις κάνεις την σελιδοποίηση, για να δεις πόσες σελίδες θα έχει το βιβλίο σου, γιατί πρέπει να το αναφέρεις στο έντυπο της αίτησης για ISBN και θα το γράψεις στην 6η σελίδα πριν αρχίσεις το τύπωμα.
Τις σελίδες θα τις τυπώσεις και θα τις διατηρήσεις ατσαλάκωτες μέχρι να κάνεις την βιβλιοδεσία.
Δεν θα τις διπλώσεις στη μέση!

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ  ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ http://bindbookjh.blogspot.gr/

15 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου. Θα μελετήσω όσα έγραψες γιατί θέλω να κάνω κάτι ανάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που βοηθάω. Αν θέλεις να δεις το βιβλίο σου τυπωμένο στα βιβλιοπωλεία, μελέτησε κι αυτό http://www.bookstars.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ κατατοπιστικό!Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες ,ΕΦΗ . Δηλαδή μπορείς να βάλεις έναν 'φανταστικό' εκδότη στο κάτω μέρος του βιβλίου , ακόμα και αν το πουλάς? Επιθυμώ να τυπώσω τα πρώτα μου βιβλία στο σπίτι (Βιβλιοδεσία) αλλά δεν είμαι σίγουρη αν είναι νόμιμο σε περίπτωση που θελήσω να τα πουλήσω ή να τα αναφέρω σε βιογραφικό. Μήπως έχεις καμιά συμβουλή, ΕΦΗ ? Λατρεύω την δουλειά σου και το blog με έχει βοηθήσει πολύ !!! Εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εκδότης που έβαλα δεν είναι φανταστικός. Έχω γραφτεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη σαν εκδότης, αλλά τότε που έκανα την εγγραφή η εφορία ακόμα δεν είχε συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη για να επαληθεύσει πότε κάποιος δηλώνει εκδότης για αυτοέκδοση. Τώρα (το 2018) δεν ξέρω τι έχει γίνει, και αν συνδέονται όλα online.
      Στην αυτοέκδοση μέσω εκδότη, τα βιβλία διακινούνται στην αγορά σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Έτσι με τον καινούργιο νόμο - και επειδή δεν είμαστε επαγγελματίες συγγραφείς για να έχουμε συμβόλαια με εκδότες - σε ότι εκδώσουμε σε εκδότη γίνεται παρακράτηση 20% στην εκκαθάριση των πωλήσεων στο τέλος του έτους. Αν κάνεις αυτοέκδοση μόνο για να τα αναφέρεις σε βιογραφικό, δεν νομίζω ότι έχεις επιπτώσεις. Αν θέλεις να τα πουλήσεις, λογικά θα πρέπει να κόψεις απόδειξη, (μπορεί να σου ζητήσουν ή μπορεί και όχι) όχι σαν εκδότης, αλλά σαν περιστασιακός έμπορος,για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα πληρώσεις πρόστιμο αν σε "καρφώσουν" στην εφορία. Τις νουβέλες που έχω δέσει μόνη μου, δεν τις έχω δηλώσει στην εφορία. Τις κρατάω στο σπίτι μου και τις διακινώ μόνο στις εκθέσεις ζωγραφικής.

      Διαγραφή
    2. Επίσης επειδή το εκδίδεις μόνη σου, δεν χρειάζεται να βάλεις καθόλου εκδότη, αρκεί να αναγράψεις το σύμβολο του copyright και το όνομα σου, π.χ. © χρονολογία έκδοσης / ονοματεπώνυμο

      Διαγραφή
  4. ΕΦΗ , είσαι φοβερή !Ευχαριστώ που ήσουν τόσο αναλυτική και έλυσες όλες τις απορίες μου. Θα μελετήσω όσα έγραψες και θα ψάξω περαιτέρω αυτό για την εφορία , just in case .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη γεια! Δε ξερω αν θα δεις αυτο το μην αλλα ελπιζω ναι! Αφου κανεις ολα αυτα που περιγραφεις μετα στην εκτυπωση τι επιλεγεις; το εκτυπωνεις απο το word η το μετατρεπεις σε pdf;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα, εγώ επειδή έχω εκτυπωτή στο στούντιο μου, το εκτυπώνω από το Word. Σε pdf το μετατρέπω μόνο για να το διαβάσει κάποιος ηλεκτρονικά.

      Διαγραφή
  6. ΕΦΗ ΕΓΩ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πως μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο. Τα γράφω αναλυτικά και κατέληξα σε όλα τα παραπάνω μετά από πολλούς πειραματισμούς.

      Διαγραφή
  7. Ἔφη, σέ παρακαλῶ, ἄν σοῦ εἶναι εὔκολο, ἀπάντησέ μου στά ἑξῆς:
    Στίς 15/1/18 ἔγραψες, ἀπαντῶντας σέ ἕνα σχόλιο, ὅτι «επειδή το εκδίδεις μόνη σου, δεν χρειάζεται να βάλεις καθόλου εκδότη, αρκεί να αναγράψεις το σύμβολο του copyright και το όνομα σου, π.χ. © χρονολογία έκδοσης / ονοματεπώνυμο». Ἄν κάποιος ἐρασιτέχνης συγγραφέας γράψη ἕνα βιβλίο, κάνη μόνος του τήν σελιδοποίηση καί τό ἐξώφυλλο, στήν συνέχεια βάλη, μετά τό ἐξώφυλλο, στό κάτω μέρος τῆς πρώτης μέσα ἀριστερῆς σελίδας τοῦ κειμένου, τό © χρονολογία έκδοσης / ονοματεπώνυμο (τό δικό του), καί τό στείλη γιά ἐκτύπωση χωρίς ISBN, αὐτό θά σημαίνη, ὅτι τό copyright τοῦ κειμένου κατοχυρώνεται σ᾽ αὐτόν;
    Καί, ἄν θέλη, τό βιβλίο πού ἔγραψε, νά τό χαρίση σέ ἕνα φίλο του, πού ἔχει ἐκδώσει καί ἄλλα βιβλία, γιά νά ἀναλάβη ἐκεῖνος τήν ἔκδοση καί διακίνηση τοῦ βιβλίου του, τότε θά πρέπη ὁ συγγραφέας νά ζητήση ἀπό τήν Ἐθνική Βιβλιοθήκη νά τοῦ χορηγήσουν ISBN; Ἄν ναί, στήν περίπτωση αὐτή, τό copyright παραμένει στόν συγγραφέα, ἤ μετατίθεται στόν ἐκδότη; Εὐχαριστῶ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσει τού νόμου τα πνευματικά δικαιώματα είναι ούτως ή άλλως κατοχυρωμένα στον συγγραφέα. Το © το χρησιμοποιούμε μόνο για εμπορικούς λόγους. Όταν τελειώσουμε το έργο μας, για να έχουμε απόδειξη ότι είναι δικό μας, πρέπει ή να κάνουμε μια συμβολαιογραφική πράξη, ή να στείλουμε αντίγραφο συστημένο στον εαυτό μας και να μην ανοίξουμε τον φάκελο, παρά μόνο όταν χρειαστεί να αποδείξουμε ότι το έργο είναι δικό μας http://idiokthths.blogspot.com/ Μετά το στέλνεις όπου θέλεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να κλαπεί η ιδέα σου από κάποιον. Ελπίζω η απάντηση μου να πρόλαβε τα σχέδια σου.

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετικά διαφωτιστικό το κείμενό σας. Για πολύ καιρό έψαχνα κάτι ανάλογο. Έχω δύο ερωτήσεις να σας θέσω που είμαι σίγουρος θα τις έχετε μελετήσει.
    1) Γιατί φτιάχνετε σετ 28 σελίδων ενώ τα συνήθη τυπογραφικά είναι δεκαεξασέλιδα ( δηλ. τετράδια όπως τα έλεγαν οι βυζαντινοί, τετράδα των δύο φύλλων.) . Μπορεί με την διαδικασία που περιγράφετε να δημιουργηθούν και δεκαεξασέλιδα ;
    2) Εγώ έχω βρεθεί στην ανάγκη να κατεβάζω από το ιντερνετ βιβλία που δεν υπάρχουν στο εμπόριο τα οποία εν συνεχεία με εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο μετατρέπω σε δεκαεξασέλιδα ώστε να μπορούν να βιβλιοδετηθούν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλ. με ράψιμο. Μπορεί η μέθοδός σας να έχει επιτυχία στη προκειμένη περίπτωση; Σας ευχαριστώ για τον κόπο πού λάβατε να διαβάσετε τις απορίες μου.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές τις σελίδες επέλεξα γιατί ήταν πιο εύκολο για μένα να τις ράψω στο χέρι. Ειλικρινά δεν έχω ψάξει τέτοιες βιβλιοδετικές λεπτομέρειες. Οι νουβέλες μου ήταν ολιγοσέλιδες έτσι κι αλλιώς και απλά διαίρεσα τις σελίδες για να δω πόσες δεσμίδες θα βολέψουν εμένα και μόνο.

      Διαγραφή
  9. Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη που άργησα να απαντήσω στα μηνύματα σας. Επανορθώνω κι ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω έστω και αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή